To priser uddelt - og udstilling indviet

To priser uddelt - og udstilling indviet

03.07.2014 - 09.28

Fotos: Kirsten Folke Harrits og Ditte Scharnberg

Prisuddelingen 2014 blev indledt med velkomst af skolens nye forstander, Jan Aas Christensen, der bl.a. fortalte om sine oplevelser med Carl på skolen, når

jan.jpg

sal.jpg

I løbet af aftenen sang de mange deltagere i prisoverrækkelsen flere af Carls sange fra Arbejdersangbogen.

Årets første pris på 15.000 kr. blev begrundet og overrakt af medlem af fondsbestyrelsen Thomas Kruse til:

Fredsvagten, der siden 2001 har været til stede foran Christiansborg for at insistere på fredens mulighed - samlet mere end 4.000 dage. Fredsvagtens formål er at kæmpe for: Ja til global retfærdighed, udryd fattigdom- ikke de fattige. Ja til enkel og bæredygtig livsglæde og global solidaritet. Skoler i stedet for bomber!

Thomas Kurse sagde bl.a.:

"Fredsvagten er gennem årene blev på deres post på samme konsekvente måde som Carl i slutningen af 1950erne startede atommarcherne. Carl og marcherne blev dengang beskyldt for at være bodsgængere, selvpinere, kommunister- de samme ord som fredsvagten er forsøgt udgrænset og afvist med.

Der er en dejlig naiv, poetisk stil over Fredsvagtens budskab. Det er et fint bud på et andet sprog end det traditionelle politikerparolesprog.

Jeres udholdenhed er legendarisk, og jeres formål kan vi kun støtte."

fredsvagt.jpg

Sammen med fredsvagterne Peter og Doris modtog Bo Richardt prisen på 15.000 kroner og fortalte levende om fredsvagternes løbende aktioner og  diskussioner med borgere og politikere.

Årets anden pris også på 15.000 kr. blev uddelt og begrundet af bestyrelsesmedlem Finn Sørensen til:

Gruppen af litthauiske kvinder på gartneriet Rosa, der støttet af 3F, Rymarken Aarhus i foråret 2014 satte sig op mod uværdige arbejdsforhold og viste befolkning og politikere konsekvenserne af social dumping.

Finn Sørensen sagde bl.a.:

"Disse kvinder har præsteret noget helt særligt, de er et eksempel til efterfølgelse for mange andre udenlandske arbejdere her i landet, ligesom deres fagforening 3F Århus Rymarken også har præsteret noget helt særligt.

Det, de har været udsat for, er desværre ikke usædvanligt. De er blevet lokket hertil under falske løfter om en god timeløn. Resultatet blev en faktisk timeløn på ca. det halve af overenskomsten, og arbejdstider der nærmede sig det dobbelte.

Vi kommer ingen vegne med at lægge de udenlandske arbejdere for had, det er ikke dem, der er problemet. Det er de arbejdsgivere, der tilsyneladende har tingene i orden, som holder hyldesttaler for den danske model om søndagen, men som udnytter arbejderne groft alle ugens andre dage."

litthau2.jpg

litthau.jpg

Gruppen af litthauiske fagligt aktive kvinder holder takketale og modtager diplom på prisen.

Sammen med prisoverrækkelserne bød aftenen også på indvielse af udsmykning af en af Langsøhus' nyrenoverede værelsesfløje, nu 'Scharnberg-gangen'. Her hænger på gang, i grupperum og værelser i alt 100 gengivelser i plakatstørrelse af Carls illustrerede lærestykker og digte - alle oprindeligt trykt og udsendt gennem 'uofficielle synspunkter', som Carl udsendte 10 gange om året fra 1968 til sin død i 1995. Udvalget omfatter i alt 13 forskellige billedkunstnere og fotografers fortolkninger af teksterne.

udsmyk_abner.jpg

grupperum.jpg

nina_pa_gang.jpg